• Samen zoeken we waar jouw mogelijkheden liggen.

    Nieuwe wegen

Als ondernemerscoach begeleidt Anne boer en tuinder om nieuwe wegen te ontdekken. Een ondernemer kan nu eenmaal niet alle kennis en kunde in huis hebben en zal die elders willen halen. Als je niet weet waar je het moet zoeken, wat je nodig hebt of het lukt gewoon nog niet, dan zetten we samen lijnen uit. Hieronder enkele verhalen uit de praktijk.

Tijd tekort

“Doen we de dingen goed en doen we de goede dingen? “
Op het erf, in het bedrijf is altijd wat te doen en het draait allemaal door 24 uur per dag, 7 dagen per week en 365 dagen per jaar. Vervelen doet een ondernemer zich nooit. De emails groeien sneller dan ze weg te werken zijn. Altijd wel plannen, altijd dingen te doen. De plannen zijn er wel, maar het lukt maar niet om er tijd voor vrij te maken om ze ook echt uit te voeren. Vaak is de waan van de dag belangrijker en vergeten we om even afstand te nemen en te bedenken wat er nodig is en hier valt winst uit te halen…. We weten de dingen wel onbewust, er bewust naar handelen is een 2e.

Anne

“Bewuste keuzes maken voor rendement uit het bedrijf en zelf meer ontspannen aan het werk gaan”

Samen gaan we stap voor stap experimenteren met ander gedrag tot er voor het gevoel weer rust komt en zelf gewerkt kan worden aan de gewenste situatie.

Jij en je vader

“Mijn vader ziet de toekomst van het bedrijf anders”
Een boerenbedrijf begin je meestal niet zomaar. Vaak wordt het van generatie op generatie doorgegeven. Elke generatie kijkt anders tegen de wereld aan en de wereld verandert ook. Een vorige generatie heeft enorm veel kennis en ervaring, maar welke inzichten neem je graag mee en welke inzichten mogen aangepast worden naar wat er bij jouw ondernemerschap past?

Anne

“Samen leggen we een brug tussen de inzichten met als doel het behoud van de onderneming”


Jij en je partner

“Elke persoon mag ondernemen vanuit zijn passie en zijn kracht om het ondernemerschap vol te houden”
Wanneer maak je tijd voor andere dingen… Wanneer ga je uit eten met je partner? Als je het allebei druk hebt en geen tijd vrijmaakt voor elkaar, dan groei je langzaam uit elkaar. Het gaat vaak onbewust. Je bent op elkaar ingespeeld, met weinig woorden begrijp je elkaar, de feiten zijn bekend. Het echte gesprek wordt niet meer gevoerd. Problemen in de relatie hebben altijd weerslag op het bedrijf. Samen het echte gesprek aangaan, dromen delen en de meerwaarde van de verbinding beseffen, mag soms weer aandacht krijgen.

Anne

“Partners vullen elkaar aan en dat maakt de onderneming sterker”


Keuzes maken

Een accountant rekent de keuze wel door, de adviseur schrijft wel een plannetje, de bank geeft groen licht voor krediet en toch worden beslissingen niet genomen op basis van de feiten, maar vanuit het gevoel. De feiten ondersteunen de keuze.
“Een bewuste keuze maken voor stoppen en het kunnen uitleggen, zorgt vaak juist voor veel begrip en bewondering van de kracht die je hierin toont.”
Stoppen met het bedrijf is het verlies van een stukje identiteit, het gevoel te falen naar familie en naar collega’s. De twijfel of wel de juiste beslissing is genomen. De onzekerheid van het proces van afscheid nemen wat in gang gezet is. Elk bedrijf stopt anders en er is weinig hetzelfde. Toch is er altijd het afscheid nemen van iets dat een plek mag gaan krijgen. En dan mag er ook gezocht worden naar nieuwe perspectieven.

Anne

“Zelf keuzes gemaakt, nu met frisse energie aan het nieuwe doel werken”


Marktvraag

Ondernemersvraag

“Een nieuwe markt is een nieuwe uitdaging, waarvoor inzicht, kennis en strategie nodig is. Hoe pak ik dit aan?”

 

Het is voor veel agrarische ondernemers even omdenken, als ze zoeken naar een nieuwe markt (bijv. huisverkoop, internationaal, nieuwe afzetkanalen). De gedachtegang van de ondernemer begint vaak met: “Ik heb een product en dat wil ik verkopen”. Het liefste meer verkopen en voor een hogere prijs met als idee dat daarna meer productie van een hoge kwaliteit gedraaid gaat worden. Iets nieuws proberen, zoals een nieuwe markt, vraagt aan het begin een investering in geld en tijd, en vooral ook in het opbouwen van inzicht, ervaring en kennis. Ga je dit zelf doen of besteed je het uit? In beide gevallen is handig om zelf eerst wat zaken helder te krijgen in de strategie. Hoe pak je dit aan en wat is er nodig?

Anne

“Samen maken we een businesscase en een stappenplan, voordat bijvoorbeeld adviseur of verkoper ingeschakeld worden “

De businesscase is geen rapport, maar een schema om van denken naar doen te komen. Praktisch ingestoken om daarna met de vertrouwde adviseurs of nieuwe partijen aan de slag te kunnen met een duidelijk verhaal of een duidelijke vraag. Dit levert tijdswinst op en zorgt dat je met juiste mensen aan tafel gaat.

Nieuw product

Ondernemersvraag

“Vaktechnische kennis is het eerste wat nodig is. Op de tweede plaats hoe pak ik de impact op de hele bedrijfsvoering aan?”

Soms kun je op een klein stukje gaan experimenteren met iets nieuws. Soms heb je lef en neem je risico om de hele bedrijfsvoering om te gooien. Nieuwe dingen geven nieuwe energie, maar vragen om keuzes in de impact op de bedrijfsvoering. Voor het maken van gedegen keuzes, het schakelen met mensen buiten jouw netwerk en vinger aan de pols houden bij de risico’s biedt Anneders Ondernemen een stukje bedrijfskundige begeleiding.

Anne

“Samen bewandelen we het pad van bewuste keuzes maken, acties uitzetten en daarna evalueren om weer beter verder te gaan”


Nieuwe stal

Ondernemersvraag

“Bij iedere ondernemer past een ander stalconcept, want met een kopie van de buurman ben je blind wat je zelf kan. Klopt dat?”

De meeste ondernemers gaan bij de gedachte aan een nieuwe stal eens buurten bij een collega, lopen de veehouderijbeurs eens af wat er te halen valt, lezen intensiever de artikelen in het vakblad en doen zo links en rechts inspiratie op. Uiteindelijk mag de adviseur een ontwerp maken en de bank het financieren. De laatste twee partijen varen graag mee met beproefde concepten om zelf niet te veel risico te lopen. Hebben ze ooit aan je gevraagd wat er nu echt bij jouw type ondernemerschap past? Uit ervaringen van het landelijke project “het Nieuwe Veehouden” zie je dat er veel mooie dingen mogelijk zijn, als je maar eerst durft na te denken en daarna de juiste mensen om je heen weet te verzamelen.

Anne

“Samen zoeken we een idee voor een stal die past bij jouw kracht, jouw uitstraling en jouw wensen.”